Witajcie!
Zapewne w wielu domach jednym z tradycyjnych ciast jest szarlotka - u nas też. A
gdyby tak zrobić ją trochę inaczej? :) Naszego ciasta może szarlotką
nazwać nie można, ale są w niej jabłka i żurawina, a całość jest
posypana cudowną, chrupiącą kruszonką. Czy znajdzie się tutaj ktoś, kto nie lubi
kruszonki? :) Ciasto dobrze smakuje jeszcze na ciepło z gałką lodów lub
po całkowitym wystygnięciu 'sote'. Polecamy na mroźne wieczory z
filiżanką gorącej czekolady.
Składniki:
5 jabłek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mąki
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
2 jajka
szczypta soli
kruszonka: 50g masła, 50g cukru, 100g maki
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Zasyp je cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żurawinę i odstaw na kilka minut.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodaj do jabłek i wymieszaj. Wlej do masy olej i wbijaj po jednym jajku. Całość dobrze wymieszaj.
3. Przełóż ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
4. Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj palcami z mąką i cukrem, aż powstaną okruchy. Posyp kruszonką wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.
Nasze oceny:
Basia: Pyszne, wilgotne ciasto o jabłkowo-cynamonowym smaku i chrupiącą kruszonką. Idealne ze szklaną ciepłego mleka. Moja ocena: 10/10.
Julka: Jabłka to obok bananów i mango, mój ulubiony owoc. Zatem nic dziwnego, że taka wersja ciasta z jabłkami mi bardzo smakowała. Jeśli nie lubicie żurawiny możecie ją pominąć lub zastąpić rodzynkami. Moja ocena: 8/10.
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mąki
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
2 jajka
szczypta soli
kruszonka: 50g masła, 50g cukru, 100g maki
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Zasyp je cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żurawinę i odstaw na kilka minut.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodaj do jabłek i wymieszaj. Wlej do masy olej i wbijaj po jednym jajku. Całość dobrze wymieszaj.
3. Przełóż ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
4. Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj palcami z mąką i cukrem, aż powstaną okruchy. Posyp kruszonką wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.
Nasze oceny:
Basia: Pyszne, wilgotne ciasto o jabłkowo-cynamonowym smaku i chrupiącą kruszonką. Idealne ze szklaną ciepłego mleka. Moja ocena: 10/10.
Julka: Jabłka to obok bananów i mango, mój ulubiony owoc. Zatem nic dziwnego, że taka wersja ciasta z jabłkami mi bardzo smakowała. Jeśli nie lubicie żurawiny możecie ją pominąć lub zastąpić rodzynkami. Moja ocena: 8/10.
uwielbiam zarówno żurawinę jak i jabłka.. wiem zatem że to ciacho to strzał w 10! :)
OdpowiedzUsuńświetne i pyszne domowe ciacho! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :-) poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy :)
Usuńjak ja lubię takie mokre ciasta:) pycha, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńOjjj kusicie :)
OdpowiedzUsuńszarlotka inaczej, ale na pewno nie mniej smacznie :-)) pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie nowe pomysły na znane składniki. Biorę kawałek :)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńŚwietny pomysł, ciasto wygląda po prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :)
OdpowiedzUsuńMmm... cudowne i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam podobne ciasto z orzechami, żeby dodać żurawinę nie pomyslałam:)))
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, pycha :)
OdpowiedzUsuń