niedziela, 30 listopada 2014

Cynamonowe ciasto z jabłkami i żurawiną

Witajcie!
Zapewne w wielu domach jednym z tradycyjnych ciast jest szarlotka - u nas też. A gdyby tak zrobić ją trochę inaczej? :) Naszego ciasta może szarlotką nazwać nie można, ale są w niej jabłka i żurawina, a całość jest posypana cudowną, chrupiącą kruszonką. Czy znajdzie się tutaj ktoś, kto nie lubi kruszonki? :) Ciasto dobrze smakuje jeszcze na ciepło z gałką lodów lub po całkowitym wystygnięciu 'sote'. Polecamy na mroźne wieczory z filiżanką gorącej czekolady.

Składniki:
5 jabłek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki  mąki
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
2 jajka
szczypta soli

kruszonka: 50g masła, 50g cukru, 100g maki


Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Zasyp je cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żurawinę i odstaw na kilka minut.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodaj do jabłek i wymieszaj. Wlej do masy olej i wbijaj po jednym jajku. Całość dobrze wymieszaj.


3. Przełóż ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.



4. Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj palcami z mąką i cukrem, aż powstaną okruchy. Posyp kruszonką wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.

Nasze oceny:

Basia: Pyszne, wilgotne ciasto o jabłkowo-cynamonowym smaku i chrupiącą kruszonką. Idealne ze szklaną ciepłego mleka. Moja ocena: 10/10.


Julka: Jabłka to obok bananów i mango, mój ulubiony owoc. Zatem nic dziwnego, że taka wersja ciasta z jabłkami mi bardzo smakowała. Jeśli nie lubicie żurawiny możecie ją pominąć lub zastąpić rodzynkami. Moja ocena: 8/10.

16 komentarzy:

  1. uwielbiam zarówno żurawinę jak i jabłka.. wiem zatem że to ciacho to strzał w 10! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne i pyszne domowe ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne ciasto :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja lubię takie mokre ciasta:) pycha, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szarlotka inaczej, ale na pewno nie mniej smacznie :-)) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie nowe pomysły na znane składniki. Biorę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, ciasto wygląda po prostu pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do tej pory robiłam podobne ciasto z orzechami, żeby dodać żurawinę nie pomyslałam:)))

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter